Diensten

Verslag van een typische werkweek

Maandag

Ik begin de week met het redigeren van een informatie- en toestemmingsformulier (Informed Consent Form, ICF) voor een experimentele kankerbehandeling. Als reviewer is het mijn taak om na te gaan of de vertaler alles correct heeft weergegeven: hoe het onderzoeksgeneesmiddel werkt, wat deelnemers kunnen verwachten tijdens de onderzoeksbezoeken, welke risico’s en bijwerkingen zich kunnen voordoen en hoe gegevensbescherming conform de AVG is geborgd.

Ook controleer ik of het taalgebruik geoptimaliseerd is voor de doelgroep. Voor het onderzoeksgeneesmiddel van vandaag krijgen de jongste patiëntjes een multimediapakket, met onder meer een stripverhaal en een animatiefilmpje. Daar mag ik t.z.t. de vertaling van doen – iemand anders kijkt dan mijn werk na.

Dinsdag

Een dag vol ‘kleintjes’. Eerst een laatste blik op de drukproeven van een brochure over een nieuw isolatiesysteem die ik een tijdje terug heb vertaald. Staat alles op de juiste plek, worden er geen woorden op gekke plekken afgebroken, is er nog ergens per ongeluk iets in de brontaal blijven staan? Daarna door met een update van de gebruikersinterface van een medisch softwarepakket. Ik ben al jaren bij dat pakket betrokken en ken het goed.

Na de lunch vertaal ik het communicatieprotocol voor artsenbezoekers van een grote leverancier van medische hulpmiddelen, en redigeer ik de bijsluiter van een medicijn dat binnenkort op de markt komt.

Woensdag

De ochtend begint met een vergadering over een nieuwe eindklant. Het vertaalbureau en ik zijn het al eens geworden over tarieven en betalingsvoorwaarden, zodat we in de materie kunnen duiken. Het project betreft een reeks e-learning modules voor een internationaal techbedrijf. We kiezen voor levering in delen, zodat ik de feedback van de experts mee kan nemen in mijn werk. Ik geef aan dat ik volgende week aan het eerste deel kan beginnen, wat het bureau erg prettig vindt. Een paar uur later landt er een inkooporder in mijn inbox, compleet met alle projectbestanden.

Ik controleer of alles in orde is en bevestig de ontvangst. Daarna berg ik de bestanden op in een aparte map. Inmiddels heb ik ook de bestanden ontvangen voor een project waar ik de rest van de week voor heb vrijgemaakt: de onderhoudshandleiding van een beademingssysteem.

Donderdag

Zit ik net lekker te werken aan het beademingssysteem, komt er van een vaste klant een urgent verzoek binnen. Hun vertaler is ziek – kan ik invallen? Het gaat om de verkoopvoorwaarden en privacyverklaring voor een Britse duurzame startup die zaken gaat doen in Nederland. Gelukkig houd ik altijd een marge aan bij het bepalen van mijn deadlines. Vaak wordt die extra ruimte opgeslorpt door ‘spoedjes’ – zoals nu.

Aan het eind van de dag is de klant tevreden, en ik dus ook. Het wordt misschien wel wat krap morgen. Ik besluit de wekker extra vroeg te zetten.

Vrijdag

Op deze dag wissel ik met klanten en collega’s regelmatig uit wat de weekendplannen zijn. Want hoe druk we het allemaal ook hebben – een gezellige chat op z’n tijd is een must. Ik werk vanuit huis, en soms spreek ik zelfs mijn harige kantoorgenoten 🐾🐾🐾🐾 nauwelijks. (Hun weekendplannen? Eten, spelen, dutjes doen.)

Omdat ik vroeg begonnen ben, haal ik mijn deadline ruim op tijd. Daarna werk ik mijn administratie bij en voer de dagelijkse back-up uit. Ook breng ik mijn digitale archief op orde. Na het afleveren van een tekst blijf ik beschikbaar voor vragen of problemen. Daarom moet ik snel kunnen schakelen. Een goed geordend en consequent gebruikt archiveringssysteem is dan erg handig.

Weekend

Wat? Werken in het weekend? Nee toch zeker! Geen zorgen, ik houd het kort.

Het techbedrijf waarvoor ik binnenkort aan de slag ga, heeft allerlei oplossingen bedacht voor energiebesparing. Met genoegen lees ik me in, en ik markeer interessante websites met een bladwijzer.

En dan nu: weekend! Dit keer doe ik mee met de viervoeters: eten, spelen, en slapen. Na ruim 25 jaar als zelfstandige professional weet ik goed mijn grenzen te bewaken. Ingewikkeld werk doordeweeks, simpele genoegens in het weekend. Zo houd ik mijn hoofd helder.

Wilt u meer weten? Vraag naar mijn portfolio!